Ana Kutleša: Marko Tadić, Storyboard 3

Rad Marka Tadića Storyboard 3 izložen je u predvorju kina Bauer, jednom od pet izlagačkih prostora izložbe U drugom filmu, zajedno s radovima još triju hrvatskih umjetnika/ca: Tomislava Brajnovića, Vlatke Horvat i Ivana Kožarića. Izloženim radovima zajedničko je korištenje jezika u vizualnoj umjetnosti, iako na različite načine i s različitih tematskih rakursa.
Marko Tadić već naslovom nagovješta fokus svojih radova: u engleskom jeziku riječ storyboard označava niz skica i crteža koji prate radnju tv ili filmskog scenarija, dakle nužno pretpostavlja narativni tok, a osim toga podrazumijeva i drugi medij kojeg je „prijevod“ – vizualna bilješka temeljena na literarnom scenariju i knjizi snimanja. Tadićev storyboard to uistinu jest, s jedne strane skup slikovnih naracija u kojem su slikani/crtani/kolažirani elementi upotrijebljeni kao sustav znakova, a s druge strane „prijevod“, obzirom da se radi o znakovima transformiranim kroz proces ispisivanja, iscrtavanja, skiciranja. Znakovni sustav Tadić kreira od raznorodnih elemenata; slike, slova, skice, mrlje, plohe neprekrivene daske koju koristi kao podlogu ravnopravno funkcioniraju dokidajući konsenzusnu klasifikaciju znakova.
Svojim znakovima umjetnik se poigrava, propituje njihovu formu i sadržaj slikajući slova i pišući sličice, istovremeno ih tretirajući kao izgovor za samosvrhovito igranje i užitak u procesima stvaranja, i kao označitelje pojmova iz kolektivne svijesti, pop kulture, povijesti umjetnosti ili glazbe. Hiperlinearna višeznačna priča koju stvara inspirirana je podjednako srednjovjekovnim imaginarijem, trash estetikom američke popularne kulture '50-ih, elektroničkom glazbom... Naizgled ležerna i vesela, pri pomnijem gledanju/čitanju priča poprima morbidniji karakter apokaliptične vizije u kojoj znakovi postaju znamenje, a usamljeno oko Sveprisutni Sveznajući.

Motovun, 28. 07. – 01. 08. 2008.

Storyboard 3

No comments: